Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, MSc,   Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος | Ειδικευθείσα στην Πανεπιστημιακή κλινική του Gießen της Γερμανίας

   Π. Π. Γερμανού 44, Θεσσαλονίκη

   2310 283090

   contact@endomed.gr

Καινούρια έρευνα για τη βιταμίνη D

Μια καινούρια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Henry Fοrd Hospital tou Ditroit προσδιορίζει την έλλειψη βιταμίνης D ανάμεσα σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή.
40% των ασθενών υπολογίστηκαν με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D πριν την επέμβαση ενώ η ανεπάρκεια της βιταμίνης προσδιορίστηκε συχνότερα σε άτομα ανά των 50 ετών και σε ασθενείς που χειρουργήθηκαν λόγω υπερθυρεοειδισμού.
Η θυρεοειδεκτομή, δηλαδή η χειρουργική απομάκρυνση ολόκληρου ή μέρους του αδένα, συστήνεται σε περίπτωση καρκινώματος του θυρεοειδή, βρογχοκήλης ή υπερλειτουργίας του αδένα. Η υπασβεστιαιμία είναι μια από τις κυριότερες επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν μετά από την θυρεοειδεκτομή. Οφείλεται συνήθως στην ταυτόχρονη απομάκρυνση των παραθυρεοειδών αδένων. Όχι σπάνια παρατηρείται μια παροδική μόνο πτώση του ασβεστίου του πλάσματος, πάλι λόγω των διεγχειρητικών χειρισμών στην περιοχή.
Ο προσδιορισμός των επιπέδων της βιταμίνης D πριν την επέμβαση επέμβαση αποτελεί τόσο για τους ενδοκρινολόγους όσο και τους χειρουργούς ένα χρήσιμο εργαλείο.
Γνωρίζοντας το ρόλο που παίζει η βιταμίνη D στο μεταβολισμό του ασβεστίου, αποδεικνύεται τώρα ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης προεγχειρητικά αυξάνουν τον κίνδυνο υπασβεστιαιμία σου μετεγχειρητικά, ακόμα και με ακέραιους τους παραθυρεοειδείς αδένες. Από τους συγγραφείς της μελέτης κρίνεται η αναπλήρωση της έλλειψης πριν το χειρουργείο απαραίτητη.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*