Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, MSc,   Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος | Ειδικευθείσα στην Πανεπιστημιακή κλινική του Gießen της Γερμανίας

   Π. Π. Γερμανού 44, Θεσσαλονίκη

   2310 283090

   contact@endomed.gr

ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ

Θυρεοειδής και έλλειψη σιδήρου: υπάρχει σχέση;

Ιανουάριος 28, 2024 - Ε. Γιαζιτζόγλου MD- Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη - in category Uncategorized, Θυρεοειδής

No Comments

Ο υποθυρεοειδισμός δηλαδή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε κακή απορρόφηση του σιδήρου: είναι σημαντικό για το λόγο αυτό να ελέγχετε συχνά τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης.

Αίτια σιδηροπενίας / γιατί υπάρχει στις εξετάσεις χαμηλή φερριτίνη;

Αρχικά, η πτώση της φερριτίνης και η έλλειψη σιδήρου, μπορεί να προκληθούν από διατροφικό έλλειμμα σιδήρου, απώλεια αίματος – π.χ. από αιμορραγία στο πεπτικό λόγω γαστρίτιδας, αιμορροΐδων ή κάποιου πολύποδα στο έντερο, έντονη ροή αίματος στην περίοδο αλλά και στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας;

Τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι:

 • κούραση και έλλειψη ενέργειας
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • αίσθημα παλμών / ταχυκαρδία
 • ωχρότητα
 • πονοκέφαλοι
 • εμβοές
 • αίσθηση περίεργης γεύσης της τροφής
 • κνησμός
 • τριχόπτωση
 • Τάση για κατανάλωση πάγου
 • αίσθημα δυσκολίας στην κατάποση, δυσφαγία
 • πληγές (έλκη) στις γωνίες του στόματος
 • σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Πολλά συμπτώματα από αυτά μοιάζουν με αυτά του υποθυρεοειδισμού:
τριχόπτωση, υποθερμία, αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, εμβοές, πονοκέφαλοι, αίσθημα παλμών, λεπτά νύχια είναι μερικά από αυτά μόνο.
Πολλές φορές είναι δύσκολο να πούμε ποια από τις δύο καταστάσεις προκαλεί την εικόνα, είναι πολύ σημαντική για το λόγο αυτό η επιοκινωνία ασθενούς και ενδοκρινολόγου.

Προσοχή:
όταν συνυπάρχει υποθυρεοειδισμός και έλλειψη σιδήρου,

τα δισκία σιδήρου δεν πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα με τη λεβοθυροξίνη, δηλαδή το χάπι για τον θυρεοειδή.
Αφήστε τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά τη λήψη της λεβοθυροξίνης το πρωί πριν λάβετε τον σίδηρο.

Σίδηρος και μαγνήσιο
Η πρόσληψη φαρμάκων που περιέχουν σίδηρο, για αναιμία, μαζί με φάρμακα που περιέχουν μαγνήσιο εμποδίζει την απορρόφηση από το έντερο και του σιδήρου και του μαγνησίου. Έτσι, θα πρέπει τα δύο αυτά στοιχεία να λαμβάνονται με διαφορά 3 με 4 ωρών.

Βιταμίνη C και σίδηρος
Η λήψη βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου, μπορείτε να πίνετε τα δισκία σιδήρου σας με χυμό πορτοκαλιού ή με βιταμίνη C.

Τι είναι η φερριτίνη;


Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με τον σίδηρο καθώς χρησιμοποιείται από τον οργανισμό ως κύρια μορφή αποθήκευσης σιδήρου. Εάν χάνετε σίδηρο με κάποιον τρόπο, το σώμα μπορεί παροδικά να διατηρήσει τα επίπεδα σιδήρου αντλώντας από τα αποθέματά του μέχρι να εξαντληθούν.
Όταν συμβεί αυτό, τα επίπεδα σιδήρου δεν μπορούν πλέον να διατηρηθούν στα κανονικά τους επίπεδα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.

Τα επίπεδα φερριτίνης μπορεί να μειωθούν πριν μειωθούν τα ίδια τα επίπεδα σιδήρου: η χαμηλή φερριτίνη, επομένως, υποδεικνύει ότι απαιτείται παρέμβαση για την πρόληψη της αναιμίας, μιας και συμπτώματα αναιμίας μπορεί να εμφανίζονται και με χαμηλή φερριτίνη.

Το φυσιολογικό εύρος της φερριτίνης μπορεί να είναι μεταξύ 15 και 400 mg/dL (το εργαστηριακό εύρος μπορεί να ποικίλει).
Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου θα πρέπει να εξετάζεται σε οποιονδήποτε ασθενή με επίπεδα φερριτίνης κάτω από 60 mg/dL με στόχο να αυξηθούν τα επίπεδα φερριτίνης μέχρι 70 έως 90 mg/dL.


Ποια είναι η σχέση μεταξύ έλλειψης σιδήρου / χαμηλής φερριτίνης
και υποθυρεοειδισμού;

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι οδηγώντας με τη σειρά του σε κακή απορρόφηση σιδήρου.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του σώματος προκαλώντας την παραγωγή λιγότερων ερυθρών αιμοσφαιρίων από τον ευαίσθητο στη θερμοκρασία μυελό των οστών.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου/φερριτίνης είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για όσους πάσχουν από υποθυρεοειδισμό για διάφορους λόγους.

Πρώτον, ο φυσιολογικός μεταβολισμός των ορμονών του θυρεοειδούς εξαρτάται από την επάρκεια σε σιδήρου, μαζί με ιώδιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Δεύτερον, τα συμπτώματα της αναιμίας μιμούνται εκείνα του υποθυρεοειδισμού, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πιστεύει ότι δε λαμβάνει τη σωστή φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή ή ότι τα φάρμακα για τον θυρεοειδή που λαμβάνει δεν λειτουργούν.

Για παράδειγμα, η τριχόπτωση είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού, αλλά προκαλείται επίσης από χαμηλά επίπεδα σιδήρου.
Οι ασθενείς μπορούν εύκολα να πιστέψουν ότι η τριχόπτωση είναι υπολειπόμενο σημάδι υποθυρεοειδισμού χωρίς να συνειδητοποιούν ότι μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου/φερριτίνης.
Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι υποθυρεοειδικοί ασθενείς να υποβάλλονται σε εξέταση για σίδηρο/φερριτίνη.

Τρίτον, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το ένζυμο υπεροξειδάση του θυρεοειδούς, το οποίο είναι εξαρτώμενο από τον σίδηρο, να γίνεται λιγότερο ενεργό με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Ο μεταβολισμός του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να μεταβληθεί, η μετατροπή της Τ4 (θυροξίνη) σε Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) να επιβραδυνθεί.
Τα κυκλοφορούντα επίπεδα της TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνης) μπορεί επίσης να αυξηθούν.

Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντικό είναι για τους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό να ελέγχουν τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης τους καθώς η έλλειψη σε αυτό το πολύ σημαντικό μέταλλο μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της κλινικής εικόνας και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής περαιτέρω.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Share this article

Ε. Γιαζιτζόγλου MD- Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*